skip to Main Content
La Gestació I El Part De La Gossa

Autor del post: Jordi Calvo

Quan ha de parir la meva gossa?

Normalment es considera que l’embaràs de la gossa és d’uns 60 dies, amb un marge que va des dels 57 als 63 després de la munta. Però en la majoria dels casos no coneixerem el dia exacte del part, malgrat conèixer el dia de la munta. Això és pel fet que el mascle muntarà, si se li deixa, a la femella diverses vegades durant el estro d’aquesta, i els espermatozoides seran fèrtils uns 5 dies dins del tracte genital de la gossa. I també la raça i el nombre de fetus gestats seran factors que modificaran la durada de la gestació.

Què necessito saber?

La immensa majoria de gosses pariran elles soles sense la nostra ajuda. El fet d’intervenir quan la gossa no el requereix pot provocar problemes com l’atur sobtat del part. En el cas del llit que pot necessitar la gossa convé que li posem a disposició algun tipus de manta o roba que es pugui tacar i que ella pugui utilitzar (si ho desitja) per a fer-li-ho. Però mai haurem de fer nosaltres el llit i obligar-la a romandre en ella. La temperatura rectal normal (38-39 °C) varia durant la gestació i una setmana abans del part comença a baixar trobant-se en uns 37 °C i entre 6 i 24 h abans del part arriba fins als 36 °C. La producció de llet comença just abans del part, però algunes gosses poden produir fins a dues setmanes abans. Uns 2 o 3 dies abans del part la gossa pot començar a mostrar canvis de conducta molt característics com la pèrdua d’apetit (que fins llavors es trobava incrementada), inquietud i finalment buscarà un lloc tranquil i fosc. La vulva de la gossa augmentarà de grandària i pot tenir lleugeres descàrregues vaginals. L’alimentació de la gossa haurà de canviar i passar a menjar penso de cadell a disposició durant les dues últimes setmanes d’embaràs.

On parirà?

Serà la pròpia gossa qui decidirà el lloc on vol parir (dins de les possibilitats que li donem) i normalment buscarà un lloc resguardat que li garanteixi protecció. La gossa pot retardar el part si no troba el lloc ideal on sentir-se còmoda.

Revisión de dos de los cachorritos

Patita

Com serà el part?

Generalment el part es divideix en 3 fases:

1.- Fase de dilatació i relaxació del coll de l’úter:

Té una durada variable, entre 2 i 12 hores, si es tracta del primer part pot arribar a allargar-se fins a 24 hores. La gossa estarà inquieta, deixarà de menjar, pot tremolar i panteixar. La vulva estarà *turgente i pot presentar descàrregues blanques o groguenques que taquin el pèl de la cua.

2.- Fase d’expulsió dels cadells:

Es caracteritza per fortes contraccions uterines. La gossa es lleparà la regió vulvar entre contraccions, sobretot si s’ha trencat el sac fetal i surt un líquid clar per la vulva. L’interval entre els naixements pot ser bastant variable. El segon i posteriors cadells han de sortir en intervals de contraccions de menys de 2 hores. S’haurà d’avisar al veterinari si es prolonguen més d’aquest temps, i es considera urgent si fa més de 4 hores des de l’expulsió de l’últim cadell. Un comunicat de molts cadells pot arribar a allargar-se fins a un dia. Les gosses rentaran i alletar als cadells entre naixements.

3.- Fase d’expulsió de les placentes:

La placenta serà expulsada per separat entre naixements o al final d’aquests. Veurem una secreció verdosa que acompanya l’expulsió de la placenta i que es pot continuar veient diversos dies després del part. La gossa es menjarà les placentes expulsades sent una conducta normal i que ajuda a la involució uterina i la secreció de llet a causa de les hormones que contenen.

image-1-300x225

Què haig de fer amb els cadells?

Tots els cadells han de mamar durant les primeres 6 hores de vida per a aconseguir el calostre. Les tres necessitats bàsiques dels cadells en els seus primers dies de vida seran: llet materna, calor i atenció de la mare. Només en cas de cadells orfes o rebutjats per la mare haurem de fer-ho artificialment.

Royal Canin

Col·laborem amb DADA
(Defensa dels Animals d'Arenys de Mar)

Back To Top