Ja s’acosten les processionàries del pi. Tot el que has de saber
Entre els mesos de febrer i abril, amb l’arribada del bon temps (dies de sol i augment de les temperatures) i coincidint normalment amb el final de l’hivern, les erugues de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) o cucs del pi, sirganos (Terol), Pinu-mozorro (País Basc) ja comencen a ser visibles en zones on hi ha pins.
Inicialment es troben dins unes espècies de “bosses” en els mateixos pins (unes típiques boles cotonoses blanques) des d’on desprès descendiran cap al terra amb una característica molt típica en forma de files índies (d’aquí el seu nom comú de “processionàries”) buscant un lloc per enterrar-se al subsòl. Un cop allà, es transformen en crisàlides i després a papallones.
On estan?
La Processionària del pi produeix importants danys, especialment als pins, encara que també ataca als cedres i els avets. La Processionària del pi és un lepidòpter típicament mediterrani i es distribueix per Espanya, Portugal, França, Itàlia, zones costaneres de Grècia, Turquia, Síria, Líban, Palestina , Israel , Egipte , Líbia , Tunísia , Algèria i el Marroc , i en algunes zones Alemanya, Suïssa, Hongria i Bulgària. A Espanya es pot localitzar per tota la Península i a les Balears.
Com afecten els animals i les persones? Les erugues presenten pèls urticants al llarg del cos que es poden desprendre amb facilitat i ser transportats pel vent sense rumb, produint en les persones i animals afeccions cutànies en forma d’urticària i dermatitis. Els problemes que produeixen poden anar des de la simple erupció cutània fins al xoc anafilàctic i mort per asfíxia.
Si l’animal entra en contacte amb la processionària del pi les reaccions no es fan esperar: inflamació del morro amb hipersalivació, llengua inflamada (coloració vermella o morada), úlceres i necrosi que produeixen pèrdues de trossos de llengua i vòmits si l’animal ha ingerit alguna eruga.
Com prevenir?
Evitar passejar amb els nostres gossos per zones amb pins i cedres durant l’època de risc.
Què fer en cas que el meu gos toqui una eruga? A partir d’aquest moment s’ha d’acudir al veterinari. Si sospiteu que la vostra mascota pot haver estat en contacte amb una d’aquestes erugues no dubteu en posar-vos en contacte amb el vostre veterinari el més aviat possible.