skip to Main Content
Tos De Les Gosseres (traqueobronquitis Infecciosa Canina)

Autor del post: Jordi Calvo

Què és la traqueobronquitis infecciosa canina?

La tos de les gosseres és una infecció comuna que es caracteritza per la inflamació de les vies altes respiratòries (tràquea i bronquis). Pot ser de curta durada i lleu o pot progressar ràpidament a pneumònia amb risc per a la vida de l’animal segons quins microorganismes o virus intervinguin i quin sigui l’estat immunitari (defenses) del pacient.

Influenza virus
Influenza virus

Microorganismes que poden intervenir.

  • Bordetella bronchiseptica (bacteri)
  • Parainfluenza virus
  • Adenovirus tipus 2
  • Virus de la Influença
  • Herpesvirus caní (en cadells molt joves)
  • Mycoplasma canis (un microorganismes unicel·lular que no és ni un virus ni un bacteri)
  • Reovirus caní

Símptomes. Com es produeix la infecció?

Els gossos afectats tenen una tos seca i aspra que pot seguir amb arcades fins i tot amb l’expulsió de flegmes espumoses blanques, símptomes persistents durant setmanes. Els animals afectats també poden mostrar signes com a sorolls característics de bronquitis en l’auscultació, augment de la temperatura corporal (hipertèrmia), falta d’apetit (anorèxia) , decaïment o vòmits. Un gos infectat elimina bacteris o virus a través de les secrecions respiratòries. Aquestes secrecions es converteixen en diminutes partícules que suren en l’aire quedant-se en suspensió durant hores les quals poden ser inhalades (respirades) per un gos sa. Aquestes secrecions poden dipositar-se en objectes com a abeuradors, menjadores o joguines que després poden ser mossegats o llepats, produint-se el contagi. El contagi és típic en (gosseres, granges, parcs amb molts gossos que juguen junts…).

 

Prevenció

Perro bebiendo de bebedero
Gos bevent d’abeurador

Per a evitar l’aparició d’aquesta malaltia s’ha de vacunar, sobretot abans que arribi l’hivern o que tinguin pensat allotjar-los en residències. La vacunació protegeix enfront de diversos dels microorganismes que produeixen la Tos de les gosseres, concretament, protegeix enfront de Bordetella bronchiseptica, l’Adenovirus tipus 2 i el virus de la Parainfluenza canina que uns dels agents principals. Els canvis bruscos de temperatura, la humitat… també són factors que poden contribuir a l’aparició de la malaltia, ja que afebleixen el sistema immunitari del gos i faciliten l’entrada en l’organisme dels patògens.

 

 

 

Perro jugando con jugueteContacto entre perros

Tractament

El tractament està dirigit a controlar la tos i reduir el mal que se li pugui produir en la tràquea. Hi ha casos en els quals són necessaris els antibiòtics i altres poden necessitar antiinflamatoris per a suavitzar les irritació de les vies respiratòries. D’altra banda cal dir que la tos de les gosseres no és una malaltia que es transmeti a les persones ni als gats però si entre canins.

Royal Canin

Col·laborem amb DADA
(Defensa dels Animals d'Arenys de Mar)

Back To Top