skip to Main Content
Mascotes I La Covid

La COVID-19, causada pel SARS-CoV2, és una realitat que ja fa més d’un any que volta entre nosaltres. La creixent inseguretat que aquest virus ha generat fa que sovint ens plantegem fins a quin punt les nostres mascotes estan exemptes d’encomanar-se i patir la malaltia.

La pandèmia actual es manté a través de la transmissió del SARS-CoV-2 d’humà a humà i la informació disponible actualment suggereix que aquest virus és d’origen animal. De fet, el parent víric conegut més proper del SARS-CoV-2 és un coronavirus que circula entre poblacions de ratpenats (del gènere Rhinolophus). Tot i aquestes dades, actualment se sospita que entre aquests animals i l’ésser humà hi podria haver participat un hoste intermediari.

S’ha demostrat que hi ha espècies animals susceptibles al virus quan estan en contacte amb humans infectats. També s’ha comprovat que pot haver-hi transmissió entre animals: entre humans i visons i d’aquests als gats; tot i que encara no s’ha demostrat que aquests felins puguin encomanar a persones. En canvi, les aus de corral i els bovins, no són susceptibles.

Malgrat els resultats dels estudis, aquestes infeccions animals no són el motor de l’actual pandèmia. Cal tenir en compte, però, que la introducció del virus a noves espècies animals podria accelerar la seva evolució atès que s’han observat noves mutacions a mesura que el virus s’adapta a noves espècies.

Recentment s’han notificat diversos casos de contagi del SARS-CoV-2 a animals de companyia. El passat 3 de febrer del 2021 es van notificar dos casos amb SARS-CoV-2, un gat a Letònia i un gos a Bòsnia i Hercegovina. Ambdós animals convivien amb persones que patien la COVID-19 però cap dels animals presentava símptomes que es poguessin relacionar amb la malaltia. Tot i això, es va detectar la presència del virus a les seves vies respiratòries.

chica con perro en parque

Com a conclusió, cal tenir en compte que les nostres mascotes no poden patir la nostra COVID-19. Tanmateix, en tenir contacte directe amb nosaltres i altres persones, poden servir de vehicle de transmissió entre humans (al pèl, aerosols respiratoris, etcètera). L’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) recomana evitar el contacte amb les mascotes si se sospita o confirma que estem malalts de COVID-19. Tot i això, és molt important tenir en compte que no hi ha cap justificació perquè es prenguin mesures que puguin comprometre el benestar dels nostres animals de companyia.

Autor del post: Ferran López, veterinari

Col·laborem amb DADA
(Defensa dels Animals d'Arenys de Mar)

logo-defensa-dels-animals-arenys-de-mar
Back To Top