skip to Main Content
Consells Per Viatjar Amb La Teva Mascota Gat O Gos

Són moltes les famílies que viatgen tant en època de vacances com en caps de setmana o fins i tot, en sortides imprevistes. Tot i que cada vegada hi ha més llocs on deixen que els nostres animals de companyia estiguin amb nosaltres, no sempre ens els podrem endur. Viatjar amb mascotes requereix responsabilitat.

Si la nostra mascota no ens pot acompanyar, haurem de cuidar-nos que estigui el millor atès durant la nostra absència, a càrrec d’un familiar, cangur o en residència. Serà important prevenir-ho amb temps ja que en èpoques de molta demanda, les residències solen estar plenes. 

Si pel contrari, el nostre pelut sí pot venir amb nosaltres, haurem de fer una bona organització per poder tenir en compte alguns aspectes rellevants i així, prevenir possibles inconvenients que puguin sorgir

Els gats, per exemple, no són molt amics dels viatges, però si no hi ha una altra opció haureu de seguir una sèrie de pautes que garanteixin el seu màxim benestar. Els canvis d’ubicació provoquen en els felins un estat d’estrès i ansietat causat per l’abandonament d’aquelles zones que es troben impregnades amb les seves feromones. Per això, és molt important informar-se bé a la vostra clínica veterinària de confiança, ja que ells us podran proporcionar eines i consells com: evitar donar menjar a l’animal, utilitzar feromones antiestrès, realitzar parades o interactuar amb el felí durant el trajecte.

Gossos dins maleter obert

 

Documentació de les mascotes per viatjar

Els documents que es necessiten tant si la nostra destinació és nacional com internacional, són principalment dos:

  1. Passaport de l’animal domèstic. Recordar agafar sempre aquesta documentació quan es tingui la intenció de viatjar fora del vostre país. El passaport ha de ser tramitat pel veterinari (es recomana agafar cita prèvia).
  2. Cartilla Sanitària. En aquesta cartilla constarà informació sobre les vacunes rebudes (incloent la ràbia), la desparasitació i el microxip. En molts casos,per viatjar, es demana un certificat del bon estat de salut de l’animal. Aquest també el podeu sol·licitar en el vostre centre veterinari de confiança. 

 

Recomanacions i prevencions

Amb cotxe

  • L’acomodació de l’animal és important. Haurem de saber que haurà d’existir sempre una limitació física entre el conductor i l’animal. Es pot utilitzar pel trajecte un transportí fixat a un cinturó de seguretat, o bé a anclatges ISO-FIX del vehicle. En el cas que la seva mascota viatgi deslligat al maleter, haurà d’haver-hi una separació de seguretat amb els passatgers mitjançant una reixa o un tranpsortí rígid perquè en cas d’accident estigui més protegit.
  • Fer descansos per cobrir les seves necessitats i oferir-li aigua de tant en tant.
  • Si ens veiéssim obligats a deixar momentàniament a la nostra mascota dins del vehicle, hem de buscar ombra i obrir les finestres. Malauradament hi ha molts animals que moren a conseqüència de cops de calor, per això cal vigilar sobretot en les hores més caloroses i intentar evitar que estiguin sols.
  • Serà aconsellable que la mascota no estigui amb el cap per fora de la finestreta, podria afavorir la producció de conjuntivitis o otitis o ser colpejat amb qualsevol obstacle.

Amb vaixell, avió o tren

 

  • Cal informar-se de l’autorització prèvia que requereixen les companyies navals, aèries o de tren. Les companyies els proporcionaran la informació de les normes legals i condicions per poder transportar a la seva mascota. Cal tenir en compte que cadascú té les seves normatives. La companyia es reserva el dret de cobrar una tarifa per la mascota. Els gossos guia o d’assistència poden viatjar  amb el propietari  sempre que estiguin degudament identificats.
  • Si el viatge és en avió, heu de trucar a la companyia aèria per saber les mides del transportí, en cas que no viatgi al vostre costat. 
  • Si viatgeu en tren de rodalies, no és necessari gàbia de transport però sí corretja i morrió. Sí que s’exigirà transportí en cas de que el trajecte sigui de mitja o llarga distància. 

Mascota gos viatjant al volant de cotxe negre

 

En cas que la seva mascota pateixi marejos o vòmits, inclús si no ha fet cap viatge llarg o que mostri signes de nerviosisme, excitació i baveig, consulti amb el seu veterinari. Aquests t’informarà sobre productes que poden ajudar a fer que els animals estiguin més tranquils i així poder facilitar el viatge a tots els seus acompanyants. 

Autora del post: Vanessa Güixens, auxiliar veterinària

 

Royal Canin

Col·laborem amb DADA
(Defensa dels Animals d'Arenys de Mar)

logo-defensa-dels-animals-arenys-de-mar
Back To Top